Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Opleidingen / Opleidingenoverzicht / Ik wil iets met.. Milieu / Onderzoeker natuur en milieu

Onderzoeker natuur en milieu

BOL BBL
Den Bosch BOL niveau 4
Velp BOL niveau 4

Als onderzoeker natuur en milieu zet jij je in om onze groene leefomgeving te verbeteren. Op zoek naar een natuurlijk evenwicht, onderzoek je hoe mensen, dieren en planten samen in eenzelfde leefomgeving kunnen leven.

Leren op school - onderzoekstechnieken, thema's uit de biologie, wet- en regelgeving, natuur, milieu en leefomgeving

Tijdens de opleiding leer je alles over natuur-, milieu- en leefomgevingsonderzoek. Je gaat dingen meten, analyseren en opzoeken.

 

 • Je krijgt inzicht in verschillende landschapstypes;
 • onderzoekt bodemprofielen;
 • meet water- en luchtkwaliteit;
 • onderzoekt de flora en fauna in een gebied;
 • leert alles over het maken van een onderzoeksverslag;
 • je doet sporenonderzoek in natuurgebieden en;
 • bekijkt de verschillende soorten planten en dieren.

 

Het eerste jaar van de opleiding is een brede basis waarin je inzicht krijgt in de mogelijke werkvelden. In leerjaar twee ligt de focus op onderzoek doen. Onderzoek naar zaken als bodemkwaliteit, waterkwaliteit, geluidsoverlast. Je leert over de wetenschappelijke aanpak van een onderzoek.

 

Bij Helicon MBO Den Bosch start je samen met Milieu-inspecteur. Je hoeft dus nog niet zeker te zijn van je studiekeuze. Na het eerste jaar kies je je definitieve richting. 

Algemene vakken

Je krijgt ook vakken als Nederlands, rekenen en science (biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde).

Leren in de praktijk

Op school hebben we verschillende praktijklokalen waar je zelf onderzoekstechnieken kan oefenen. Maar leren gebeurt niet alleen op school, maar ook in de praktijk. We gaan regelmatig naar buiten om in de natuur zelf te leren en er worden excursies georganiseerd. Zo ga je bijvoorbeeld op excursie naar Nationaal park de Biesbosch en Natuurmuseum Naturalis.

Stage

Daarnaast loop je ook stage. Ongeveer een kwart van de opleiding ben je aan het stagelopen. Dan werk je aan een onderzoek voor een bedrijf of organisatie. Stagebedrijven waar jij met deze opleiding bijvoorbeeld terecht kan zijn, een milieubureau, een ecologisch adviesbureau of Staatsbosbeheer. We vinden het belangrijk dat je leert hoe je zelf een stageplek kan regelen. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op internet, via stagemarkt.nl.

Doorleren op het HBO

De opleiding Onderzoeker natuur en milieu is een opleiding die je goed voorbereid op het hbo. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor hbo-opleidingen als Toegepaste Biologie, Milieukunde, Ecoloog of Veldwerker Archeologie. Heb je je niveau 4 diploma gehaald, mag je doorleren op het HBO. Er zijn ook kopstudies op mbo-niveau.

Werken

Als onderzoeker natuur en milieu ben je een goede adviseur en praktisch uitvoerder van natuur- en milieuonderzoek, via metingen en monstername. Daarbij hoort interpretatie van data, adviseren van opdrachtgevers, registratie van de monstername en andere metingen en je begeleidt de uitvoering van het onderzoek.

 

Komt uit je onderzoek dat milieuregels worden overtreden, dan weet de Milieu-inspecteur wat er met de overtreder moet gebeuren.

 

Je werkt vaak in een team, waarbij je soms leiding geeft aan bijvoorbeeld medewerkers die monsterafnames of metingen uitvoeren.

Beroepenveld

 • ecologische adviesbureaus
 • milieutechnische adviesbureaus
 • landschapsbeheerders die natuuronderzoek uitvoeren
 • gemeenten
 • provincies
 • waterschappen

 

Er is een landelijke website waar je kunt kijken wat de kans op werk is van deze opleiding, zoek op crebonummer 25459.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Je kunt beginnen aan Onderzoeker natuur en milieu na één van deze vooropleidingen:

 • vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo
 • vmbo-diploma kader (motivatie en goede cijfers extra belangrijk!)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
 • mbo niveau 3 diploma in de groene sector


Vakkenpakket: er zijn geen vakkenpakketeisen. Dat je de vakken biologie en natuurkunde of scheikunde al hebt gehad, is wel gewenst.

Studie in Cijfers

Studie in Cijfers geeft een beeld van hoe een opleiding van Helicon het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij een andere school. Ook vind je doorstroomcijfers naar het hbo en je kans op werk na de opleiding. Wil je de meest actuele cijfers? Kijk dan op de landelijke website kans op werk.


Uitgelicht


Zoeken