Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Milieu-inspecteur

BOL BBL
Den Bosch BOL niveau 4

We hebben in Nederland milieuregels en wetgeving die we moeten controleren. Je verdiept je met de opleiding Milieu-inspecteur in de natuur, water, ruimte, bodem en geluid. Wat is een bodemonderzoek en hoe voer je dat uit? Hoe wordt de ruimte ingedeeld? Wat voor dorpen, steden en groenvoorzieningen zijn er? Hoeveel geluid mag iets maximaal produceren zonder dat er overlast ontstaat? Jij weet het straks precies te vertellen.

Leren op school - Onderzoek en inspectie

Alles wat je moet weten over inspecteren en onderzoeken leer je met theoretische lessen en praktijklessen. Denk bijvoorbeeld aan vakken als Milieukunde, Onderzoek van water, bodem, licht en geluid, Energie- en afvalbeheer, Ecologie en duurzaamheid, Wetgeving en handhaving, Ruimtelijke ordening en Milieucommunicatie.

 

We hebben verschillende praktijklokalen waar je zelf kan leren hoe je bijvoorbeeld de kwaliteit van water kan meten of bodemmonsters kan controleren. Niet alleen onderzoek staat centraal, maar ook wat je moet doen als milieuregels worden overtreden door bedrijven. Je leert bijvoorbeeld welke stappen gemaakt moeten worden als een bedrijf zijn afval dumpt in een nabij gelegen sloot. Bij de andere milieuopleidingen van Helicon ligt de nadruk op het uitvoeren van de onderzoeken.

 

Bij Helicon MBO Den Bosch start je samen met Onderzoeker natuur en milieu. Je hoeft dus niet meteen zeker te zijn van je studiekeuze. Doorstroom naar één van deze opleidingen na het eerste jaar is mogelijk.

Algemene vakken

Je hebt ongeveer één dag in de week algemene theoretische vakken op het rooster staan. Dat zijn vakken als Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaanoriëntatie en burgerschap (LOB).

In de praktijk leer je het meest

Je zult het vak niet alleen uit boeken leren, maar ook in de praktijk. Praktijkleren gebeurt niet alleen op school, maar ook buiten de deur. Zo lopen we wel eens de les uit, om buiten bijvoorbeeld te oefenen met bodemmonsters nemen of geluidsmetingen doen.

We organiseren excursies om je te laten zien hoe vakmensen in de praktijk werken. Daarnaast loop je ongeveer een kwart van de opleiding stage. Dan werk je aan stageopdrachten bij een bedrijf. De ene periode kan dit een lintstage zijn (één dag in de week stage lopen), de andere keer een blokstage (vier dagen stagelopen, één dag naar school). We vinden het belangrijk dat je leert hoe je zelf een stageplek kan regelen. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op internet, via Stagemarkt.nl.

Nog niet klaar met leren?

Heb je je niveau 4 diploma gehaald, mag je doorleren op het HBO. Veel van onze oud-leerlingen hebben bijvoorbeeld gekozen voor hbo-opleidingen als Milieukunde, Stad- & streekontwikkeling, Landschapsbeheer & ruimtelijke ordening, Milieu & Ruimtelijke ordening of Aquatische Ecotechnologie.

Waar ga jij straks werken?

Met je diploma kun je gaan werken als:

 • Milieu-inspecteur (controle en handhaving) van water, bodem, licht en geluid
 • Toezichthouder ruimtelijke ordening
 • Toezichthouder afvalbeheer
 • Medewerker ingenieurs- of onderzoeksbureau
 • Werken bij gemeentes en provincie
 • Werken bij waterschappen
 • Werken bij ingenieurs- en onderzoeksbureaus
 • Werken bij politie, land- en luchtmacht

Er is een landelijke website waar je kunt kijken wat de kans op werk is van deze opleiding, zoek op crebonummer 25458.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Je kunt naar niveau 4 na één van deze vooropleidingen:

 • vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo
 • vmbo-diploma kader (motivatie en goede cijfers extra belangrijk!)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
 • mbo niveau 3 diploma in de groene sector

 

Vakkenpakket: er zijn geen vakkenpakketeisen voor Milieu-inspecteur. Dat je de vakken biologie en natuurkunde of scheikunde al hebt gehad, is wel gewenst.

Studie in Cijfers

Studie in Cijfers geeft een beeld van hoe een opleiding van Helicon het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij een andere school. Ook vind je doorstroomcijfers naar het hbo en je kans op werk na de opleiding. Wil je de meest actuele cijfers? Kijk dan op de landelijke website kans op werk.


Uitgelicht


Zoeken