Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Biobased technieken

BOL BBL
Boxtel BOL niveau 4

In Boxtel word je opgeleid tot een expert in duurzaamheid. Ons motto: ‘Van reststroom naar een duurzaam product’. Aan jou de uitdaging om groen afval de wereld uit te helpen. Wist je bijvoorbeeld dat je van gebruikt frituurvet biodiesel kan maken? Of gemaaid gras kan recyclen tot eierdozen?


Duik in de wereld van Biobased technieken

Via het MBO werken aan een duurzame toekomst! Onze opleiding ‘Biobased Technieken’ is de meest duurzame en innovatieve opleiding van Helicon MBO Boxtel. Biobrandstoffen, groene energie, milieubewuste productie en (planten)teelt. Alles komt aan bod. Met deze niveau 4 opleiding duik je in de wereld van morgen. De wereld is aan het veranderen richting een biobased economie. De fossiele brandstoffen in de wereld (zoals aardolie en steenkolen) raken op.  Gelukkig zijn er steeds meer manieren om biobrandstoffen te maken. Daar is teelt en techniek voor nodig. Heel veel producten die we telen, zijn te verwerken tot biobrandstoffen, bio-plastic en andere groene grondstoffen. Voordat je leert over technieken als composteren, vergisten, vergassen of pyrolyse, geven we je basiskennis over zaken als teelt, bodem en bemesting. Je leert hoe je een teeltproces duurzamer kunt maken. Bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen en windenergie. Niet alleen leer je per thema wat je moet snappen van bijvoorbeeld biologie, scheikunde of elektrotechniek. Ook is er aandacht voor de economische kant van duurzaam ondernemen. De nieuwste technieken moeten natuurlijk ook geld opleveren voor een bedrijf.

Op zoek naar nieuwe grondstoffen

Ons streven is: ‘Groen afval de wereld uit!’ Dat doen we niet alleen door afval om te zetten in nieuwe grondstoffen. Maar door ons in Boxtel bezig te houden met de teelt van ‘nieuwe’ gewassen, zoals bijvoorbeeld algen. Wist je dat je algen bijvoorbeeld kunt gebruiken in voedsel, in cosmetica en je er biologische kleurstoffen uit kan halen?

Algemene vakken

Naast vakken die met je latere beroep te maken hebben, worden ook algemene vakken gegeven. Bij Biobased technieken krijg je Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan en burgerschap.

In de praktijk leer je het meest

Leren doe je niet alleen uit boeken. Je gaat ook zelf veel uitproberen, experimenteren en oefenen. Praktijkleren gebeurt zowel op school als buiten school. In Boxtel hebben we verschillende praktijkruimtes waar je aan de slag kan met duurzame technieken als composteren, vergisten, vergassen of pyrolyse. Op het terrein van school staat ook het Greentech Park Brabant. Bedrijven die groene reststromen willen omzetten in grondstof of energie, kunnen hun product daar testen. Het is zo innovatief dat we al mensen uit China op bezoek hebben gehad om het Greentech Park te bezichtigen.

 

Om je kennis te laten maken met de nieuwste technieken ga je regelmatig op excursie. Dan doe je buiten de deur nieuwe kennis op. Naast dit soort lessen loop je ongeveer een kwart van de opleiding stage. Dan werk je aan stageopdrachten bij een bedrijf. We vinden het belangrijk dat je leert hoe je zelf een stageplek kan regelen. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op internet, via de website stagemarkt.nl.

Nog niet klaar met leren?

Heb je je niveau 4 diploma behaald, mag je doorleren op het hbo. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor teeltgerichte hbo-opleidingen als Tuinbouw en Akkerbouw, Horticulture & Business Management. Of verder leren over duurzame technieken met bijvoorbeeld Chemische technologie, Milieukunde, Toegepaste natuurwetenschappen of International food & agribusiness (HAS).

Waar ga jij straks werken?

Met Biobased technieken word je een expert in duurzaamheid die kan gaan werken als adviseur, projectleider, voorlichter of procesmanager. Denk hierbij aan bedrijven die biobrandstof produceren, algenkwekers, innovatieve teeltbedrijven en andere biobased bedrijven. Beroepen waarin je wordt uitgedaagd om creatief mee te denken aan niet alledaagse duurzame oplossingen en waarbij de ’frisse blik’ erg belangrijk is.

 

Er is een landelijke website waar je kunt kijken wat de kans op werk is van deze opleiding. Zoek op crebonummer dat je hier boven aan de pagina ziet staan.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Je kunt naar niveau 4 na één van deze vooropleidingen:

•              vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo

•              vmbo-diploma kader (motivatie en goede cijfers extra belangrijk!)

•              overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4

•              mbo niveau 3 diploma in de groene sector.

 

Er zijn geen vakkenpakketeisen voor Biobased technieken. Je mag dus met ieder vakkenpakket aan de opleiding beginnen. Voor de niveau 4 opleiding in Boxtel is het wel handig als je de vakken Biologie en Scheikunde al hebt gehad.


Uitgelicht


Zoeken