Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Watermanagement

BOL BBL
Velp BOL niveau 4 BBL niveau 4

Het onderwerp watermanagement staat volop in de belangstelling... en dat is niet voor niks! Deze opleiding is er voor de actieve leerling met een brede interesse voor de omgeving.

Veel leren over kwaliteit, veiligheid en ... van water

Als je voor Watermanagement kiest, zoek je mee naar oplossingen. Je houdt je bezig met de thema’s: schoon, droog en veilig. Hoe zorgen we in Nederland voor voldoende oppervlaktewater? Hoe voorkom je dat een natuurgebied verdroogt? En zijn de dijken wel veilig en hoog genoeg? Dat soort vragen komen aan bod. Zowel in theoretische als praktijklessen leer je alles over aanleg- en onderhoud, bodemonderzoek, dijkinspectie, waterkwaliteit en nog veel meer!

* Werk je al in de praktijk en wil je jezelf verder ontwikkelen? Check dan onze BBL-opleiding (deeltijd).
* Wil je deze opleiding op niveau 3 starten? Check dan de opleiding Water- en groenbeheer.

Algemene vakken

Ongeveer één dag in de week krijg je algemene theoretische vakken als Nederlands, rekenen, Engels, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) en Algemene Ondernemersvaardigheden (AOV).

In de praktijk leer je het meest

Leren gebeurt niet alleen op school, maar ook in de praktijk. Ongeveer een kwart van de opleiding loop je stage en werk je aan opdrachten bij een bedrijf. Tijdens de lesweken werk je aan opdrachten die rechtstreeks uit de praktijk komen. Het eerste jaar bestaat uit het ontwikkelen van een brede basiskennis. Je start ook met Aanleg & Onderhoud en leert bosmaaien en motorkettingzagen. In de tweede periode ga je op stage bij bijvoorbeeld een bodemkundig adviesbureau, gemeente of hovenier. Daarna volg je lessen op het gebied van waterkwaliteit, bodemonderzoek en communicatie. In de laatste periode krijg je vakken als GIS, Autocad en soortenkennis. In het tweede jaar start je met 10 weken stage. Daarna werk je verder aan je vaardigheden en ga je aan de slag met plannen, beheren en onderhouden. Het laatste jaar staat in het teken van profiel- en keuzedelen, die je helpen voor te bereiden op je toekomstig beroep. Ook ga je op afstudeerstage. We vinden het belangrijk dat je leert hoe je zelf een stageplek kan regelen. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25454.

Nog niet klaar met leren?

Veel van onze leerlingen Watermanagement stromen door naar een hbo-opleiding. Bijvoorbeeld in de richting Land- en watermanagement bij onze buren: Hogeschool Van Hall Larenstein.

Waar ga jij straks werken?

De opleiding leidt jou op tot veldwerker, peilbeheerder, onderhoudsmedewerker of meewerkend voorman. Omdat je een niveau 4 diploma hebt, kun je doorgroeien tot opzichter, uitvoerder of werkvoorbereider. Met het diploma Watermanagement kun je aan het werk in de watersector, de grond-, weg- en waterbouw of bij gemeentes, milieu-adviesbureaus of Waterschappen. Vanwege de nauwe samenwerking met de Waterschappen, maak je grote kans na je opleiding aan de slag te kunnen. Waterschap Rivierenland heeft een app gemaakt om het waterschapswerk inzichtelijk te maken. Leuk om eens te downloaden als ‘water’ je interesse heeft! Download de WaterschApp.in de App store of Google Play.

Welke vooropleiding heb je nodig?

- vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo
- vmbo-diploma kader (kijk ook eens naar onze opleiding op niveau 3: Water- en groenbeheer)
- overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
- mbo niveau 3 diploma in de groene sector


Uitgelicht


Zoeken