Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Outdoor en recreatie

BOL BBL
Geldermalsen BOL niveau 4
Helmond BOL niveau 3 BOL niveau 4
Velp BOL niveau 3 BOL niveau 4

Stilzitten? Dat is niks voor jou! Actief zijn in de natuur daarentegen wel!
De opleiding start in 2017 – 2018 niet bij Helicon MBO Apeldoorn.

 

Veel leren over natuur, bewegen en mensen

Outdoor en recreatie is dé opleiding voor de actieve leerling die graag buiten is. Bij outdoor en recreatie leer je de natuur in te richten, zodat mensen er op een actieve manier gebruik van kunnen maken. Het leuke van onze opleiding is dat je ook leert om mensen te begeleiden tijdens outdooractiviteiten, zoals mountainbiken, klimmen en nog veel meer! Je leert ook veel over de natuur.

We verbinden de theorie met de praktijk zodat we het voor jou zo concreet mogelijk maken.

De kennis die je op school opdoet maakt je breed inzetbaar in de praktijk. Je bent in staat om diverse aanleg- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren op een outdoor of recreatieterrein. Daarnaast ben je in staat om outdooractiviteiten te ontwikkelen en groepen hierin te begeleiden.

Ben jij niet bang om met je handen te werken en een beetje vies te worden? Ben je een buitenmens met oog voor de natuur. Ben je sociaal, sportief en vind je het geweldig om groepen te begeleiden? Dan past Outdoor en recreatie bij jou!

Algemene vakken

Ongeveer één dag in de week krijg je algemene theoretische vakken als Nederlands, rekenen, Engels, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) en Algemene Ondernemersvaardigheden (AOV). Daarnaast volg je beroepsspecifieke vakken zoals flora- en faunakennis, groepsdynamica en didactiek.

In de praktijk leer je het meest

Leren gebeurt niet alleen op school, maar ook in de praktijk. Ongeveer een kwart van de opleiding loop je stage en werk je aan opdrachten bij een bedrijf. Dit kan in Nederland, maar zeker ook in het buitenland! Tijdens de lesweken werk je aan opdrachten die rechtstreeks uit de praktijk komen.

In het eerste jaar ontwikkel je een brede basiskennis en vaardigheden die horen bij natuur, groenonderhoud en buitensport. In het tweede jaar krijg je verdieping in deze vaardigheden en ga je als (zelfstandig) begeleider aan de slag. Het laatste jaar staat in het teken van specialisatie, instructie, veiligheid en organisatie. We vinden het belangrijk dat je leert hoe je zelf een stageplek kan regelen. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25457 (niveau 3) of 25454 (niveau 4).

Nog niet klaar met leren?

Heb je de opleiding op niveau 3 gevolgd? Dan kun je ervoor kiezen een niveau 4 opleiding te gaan volgen. Na Outdoor en recreatie op niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Bijvoorbeeld in de richting Sport- en Bewegingseducatie, Sportmanagement- en coaching, toerisme of sociale studies.

Waar ga jij straks werken?

Met het diploma van de opleiding Outdoor en recreatie kun je aan de slag als:

·        (Hoofd)instructeur bij een outdoorbedrijf, recreatieterrein of evenementenbedrijf;

·        Recreatiemedewerker bij een recreatieterrein of camping;

·        Sport- en spelbegeleider bij een zorgboerderij, vakantiepark, gemeente etc.

·        Medewerker bij een buitensportbedrijf

Reisleider in de toeristische sector

·        Eigenaar van je eigen outdoorbedrijf

Welke vooropleiding heb je nodig?

- Vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo
- Vmbo-diploma kader (voor niveau 4: motivatie en goede cijfers extra belangrijk!)
- Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 (voor niveau 4)
- mbo niveau 3 diploma in de groene sector.

Er is geen verplicht vakkenpakket, maar het is praktisch als je biologie en aardrijkskunde in je pakket hebt.* Lees hier de ervaringen van Freek, hij volgt de opleiding Outdoor en Recreatie in Helmond.Uitgelicht


Zoeken