Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Bos- en natuurbeheer

BOL BBL
Apeldoorn BOL niveau 2 BOL niveau 3 BOL niveau 4 BBL niveau 2 BBL niveau 3 BBL niveau 4
Velp BOL niveau 3 BOL niveau 4 BBL niveau 3 BBL niveau 4

De natuur kan op jou rekenen! Bij deze brede opleiding kom je in aanraking met flora en fauna, bosbeheer, natuurbeheer, onderzoek, voorlichting en recreatie.

Let op! Vanaf schooljaar 2018-2019 gaan Helicon MBO Apeldoorn en Helicon MBO Velp samen verder als één sterke groene mbo-school rondom de Veluwe. Deze opleiding start vanaf dan bij Helicon MBO Velp.

* Als je al in de praktijk werkt en je jezelf verder wilt ontwikkelen of wilt omscholen, dan is een BBL-opleiding (deeltijd) wellicht wat voor je.

Check deze pagina over de BBL in Velp.
** Wil je de opleiding Bos- en natuurbeheer niveau 4 versneld (in 2 jaar) volgen? Heb je havo gedaan of een mbo-opleiding in het groen? Neem contact op met Helicon MBO Velp.

Veel leren over natuur, bewegen en mensen

Ben jij niet bang voor een beetje kou en regen, ben je geïnteresseerd in de natuur en wil je hier graag meer over leren? Dan is Bos- en natuurbeheer echt iets voor jou! Zowel in de theoretische als praktijklessen leer je alles over het beheren van natuurgebieden, flora en fauna, voorlichting en recreatie. Met kennis over bos, bodem, water, planten en dieren beheer je een natuurgebied. Die kennis kun je na de opleiding ook overdragen, bij excursies voor bezoekers of spannende gps-tochten voor kinderen.

Algemene vakken

Ongeveer één dag in de week krijg je algemene theoretische vakken als Nederlands, rekenen, Engels, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) en Algemene Ondernemersvaardigheden (AOV).

Bij de niveau 4 opleiding spelen de talen Nederlands, Engels en Duits en wiskunde een belangrijke rol. In deze vier vakken doe je ook examen. Je leert deze vakken wel altijd in combinatie met je vakinhoud.

Tijdens je opleiding ga je aan de slag met integrale opdrachten. Dit betekent dat je opdrachten gaan over meerdere vakgebieden. Telkens komen er onderwerpen uit bos- en natuurbeheer aan bod. Zo werk je bijvoorbeeld aan het organiseren van een houtveiling of ga je aan de slag in een natuurbeheerproject. Het is niet alleen belangrijk dat je veel weet over de natuur, maar ook dat je goed kunt samenwerken en communiceren. Want in je latere werk krijg je te maken met bezoekers die in de natuur willen mountainbiken, een rondleiding willen krijgen of een dagje uit willen gaan.

Je leert ook veel praktische en technische handelingen als motorzagen en bosmaaien. Tijdens de werkdagen ben je bezig met het onderhouden en beheren van groen.

We vinden het belangrijk dat je leert hoe je zelf een stageplek kan regelen. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25453 (niveau 2), 25457 (niveau 3) of 25454 (niveau 4).

Nog niet klaar met leren?

Heb je de opleiding op niveau 3 gevolgd? Dan kun je ervoor kiezen een niveau 4 opleiding te gaan volgen. Na Bos- en natuurbeheer op niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Bijvoorbeeld Bos- en natuurbeheer, Natuur en communicatie of Milieukunde.

Waar ga jij straks werken?

Met het diploma van de opleiding Bos- en natuurbeheer kun je aan de slag bij Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten, waar we veel mee samenwerken, maar ook bij boomverzorgingsbedrijven, milieu-educatiecentra, groenaannemers of gemeenten. Denk aan beroepen als:

  • Boswachter
  • (Meewerkend) Terreinbeheerder
  • Veldmedewerker
  • Bosaannemer
  • Boomverzorger

Je kunt uiteraard ook je eigen bedrijf beginnen.

Welke vooropleiding heb je nodig?

  • Vmbo basis (voor niveau 2)
  • Vmbo-diploma kader (voor niveau 3)
  • Vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo (voor niveau 4)
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 (voor niveau 4)
  • mbo diploma in de groene sector

Uitgelicht


Zoeken