Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Dier en ondernemen

BOL BBL
Den Bosch BOL niveau 4
Geldermalsen BOL niveau 4
Helmond BOL niveau 4
Nijmegen BOL niveau 4
Velp BOL niveau 4

Wil jij kennis over dieren combineren met ondernemende vaardigheden? Na deze niveau 4 opleiding zijn dieren en het bedrijf zelf bij jou in goede handen!

Alles leren over dierverzorging, gedrag en ondernemen

Tijdens de opleiding leer je alles over dierverzorging, schoonmaak en onderhoud dierenverblijf, voortplanting, voeding, psyche van dieren, dierengedrag (ethologie) en communicatie. Ondernemen neemt ook een belangrijke plaats in tijdens de opleiding. Je werkt niet alleen met dieren, maar ook met mensen. Daarom is er aandacht voor vaardigheden als samenwerken, presenteren en leiding geven. 

Leren in de praktijk

Leren gebeurt niet alleen op school, maar ook in de praktijk. Ongeveer een kwart van de opleiding ben je aan het stagelopen. Dan werk je aan stageopdrachten bij een bedrijf. De ene periode kan dit een lintstage zijn (één dag in de week stage lopen), de andere keer een blokstage (vier dagen stagelopen, één dag naar school). We vinden het belangrijk dat je leert hoe je zelf een stageplek kan regelen. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op internet, via de www.stagemarkt.nl. Ben je benieuwd wat onze leerlingen doen tijdens hun stage? Margo vertelt over haar stages in de dierentuin-sector en Sabrina over haar stage bij de politiehonden.

Algemene vakken

Naast vakken die over dieren gaan is er ook veel aandacht voor vaardigheden zoals samenwerken, presenteren en ontwikkel je leidinggevende capaciteiten. Ook krijg je algemene vakken, bijvoorbeeld Nederlands, Engels en rekenen.

Oriëntatie Paard

In Nijmegen is het mogelijk om tijdens je opleiding de oriëntatie Paard te volgen.

Keuzemodules

Tijdens de opleiding kun je jezelf specialiseren door een keuzemodule te volgen. Er worden verschillende modules aangeboden op onze mbo scholen. Voorbeelden zijn hondentrimmmen en proefdierverzorging. Het kan zo zijn dat de module van jouw keuze op een andere locatie wordt aangeboden. Dit brengt extra reistijd en -kosten met zich mee.

Stagelopen

Ongeveer een kwart van de opleiding loop je stage bij verschillende bedrijven in binnen- of buitenland. Denk aan een stage als hondentrainer, dierverzorger of heropvoeder van dieren. Je werkt dan aan je stageopdrachten en voert diverse werkzaamheden uit die bij het bedrijf voorkomen. De ene periode kan dit een lintstage zijn (één dag in de week stage lopen), de andere keer een blokstage (vier dagen stagelopen, één dag naar school). We vinden het belangrijk dat je leert hoe je zelf een stageplek kan regelen. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op internet, kijk op www.stagemarkt.nl.

Advies: doe minimaal een week praktijkervaring op

Soms wordt gedacht dat je na de opleiding Dier en ondernemen de hele dag dieren aan het knuffelen, borstelen of trainen bent. Werken in de dierensector is echter heel anders. Het kan betekenen: vies worden, in de kou hokken schoonmaken, iedere dag voeren, hard werken. Om je te helpen de juiste keuze te maken, adviseert Helicon je om al praktijkervaring op te doen. Loop eens minimaal een week mee met een bedrijf in de dierensector. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk bij een kinderboerderij, maatschappelijke stage bij een dierenasiel of een bijbaan bij de manege of veehouderij. Dan weet je zeker dat de opleiding goed bij je past.

 

Heb je nog geen praktijkervaring en zoek je een geschikt bedrijf? Kijk dan eens op www.stagemarkt.nl. Je vindt het beste de bedrijven als je het hierboven vermelde crebonummer invult in het zoekscherm. Dit nummer hoort bij de opleiding Dier en ondernemen. 

Waar ga jij straks werken?

Na Dier en ondernemen kun je onder andere aan de slag als hondentrainer, trainer van dieren, dierverzorger in een dierentuin, voorlichter, heropvoeder van dieren. Maar ook als Beheerder/eigenaar van een dierenspeciaalzaak of een pension, kennel of asiel. Er is een landelijke website waar je kunt kijken wat de kans op werk is van deze opleiding. Zoek op crebonummer 25539.

Nog niet klaar met leren?

Met een mbo niveau 4 diploma op zak, mag je doorstuderen op het hbo. Denk bijvoorbeeld aan opleidingen als Diermanagement, Veehouderij of Docent Recreatie- & Gezelschapsdieren.

Oud-leerling Teun vertelt iets over zijn vervolgstudie hbo Veehouderij

Oud-leerling Adiella vertelt iets over hoe zij de overgang van MBO naar HBO heeft ervaren

Welke vooropleiding heb je nodig?

Je kunt naar niveau 4 na één van deze vooropleidingen:

  • vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo
  • vmbo-diploma kader (motivatie en goede cijfers extra belangrijk!)
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • mbo niveau 3 diploma in de groene sector.

 

Er zijn geen vakkenpakketeisen voor Dier en ondernemen. Je mag dus met ieder vakkenpakket aan de opleiding beginnen.

Studie in Cijfers

Studie in Cijfers geeft een beeld van hoe een opleiding van Helicon het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij een andere school. Ook vind je informatie over de kans op werk na de opleiding. Wil je de meest actuele cijfers? Kijk dan op de landelijke website kans op werk.

 

 


Uitgelicht


Zoeken