Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Dier en gedrag

BOL BBL
Apeldoorn BOL niveau 3
Den Bosch BOL niveau 3
Geldermalsen BOL niveau 3
Helmond BOL niveau 3
Nijmegen BOL niveau 3

Kun je uren kijken hoe apen, paarden of honden zich gedragen? Vind je dat dieren goed verzorgd moeten worden. En vind jij het leuk om zelf met dieren te werken? Dan is Dier en gedrag (niveau 3) de juiste opleiding voor jou!

Let op! Vanaf schooljaar 2018-2019 gaan Helicon MBO Apeldoorn en Helicon MBO Velp samen verder als één sterke groene mbo-school rondom de Veluwe. Deze opleiding start vanaf dan bij Helicon MBO Velp.

Alles leren over verzorging, gedrag, voortplanting en huisvesting

Verzorging, gezonde voeding, gedrag van dieren, voortplanting en huisvesting. Allemaal thema’s van de opleiding Dier en gedrag. Daarnaast ontwikkel je jouw organisatietalent en leer je hoe je goede voorlichting geeft. Je maakt kennis met allerlei verschillende dieren. Kleine (huis)dieren, dierentuindieren, maar ook honden, katten en boerderijdieren. Als dierverzorger ben je alert op de gezondheid en het gedrag van dieren. Dier en gedrag wordt aangeboden op niveau 3. Op niveau 4 hebben we de opleiding Dier en ondernemen.

 

Om met zo veel mogelijk dieren te maken te krijgen, ga je regelmatig op excursies en zijn er gastlessen. Je mag ook wel eens je huisdier mee naar school nemen om praktische vaardigheden te oefenen.

Algemene vakken

Naast vakken die met je latere beroep te maken hebben, worden ook algemene vakken gegeven. Bij Dier en gedrag krijg je Nederlands, rekenen en Loopbaanoriëntatie en burgerschap. Ook werk je aan vaardigheden zoals samenwerken en presenteren.

Oriëntatie Paard

In Nijmegen is het mogelijk om tijdens je opleiding de oriëntatie Paard te volgen. 

Leren in de praktijk

Ongeveer een kwart van de opleiding loop je stage. Bijvoorbeeld bij een asiel, hondenkennel, dierenspeciaalzaak, trimsalon, dierentuin of kinderboerderij. Je werkt dan aan je stageopdrachten en voert diverse werkzaamheden uit die bij het bedrijf voorkomen. De ene periode kan dit een lintstage zijn (één dag in de week stage lopen), de andere keer een blokstage (vier dagen stagelopen, één dag naar school). We vinden het belangrijk dat je leert hoe je zelf een stageplek kan regelen. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op internet, via stagemarkt.nl.

Nog niet klaar met leren?

Natuurlijk behoort doorstuderen tot de mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld na de niveau 3 opleiding doorleren met de dieropleidingen die we op niveau 4 hebben (bijvoorbeeld Dier en ondernemen of Dierenartsassistent). Heb je het niveau 4 diploma behaald dan kun je naar het hbo. Denk hierbij aan de hbo-opleiding Diermanagement.

Waar ga jij straks werken?

Na de opleiding kun je aan de slag als assistent-trainer, dierverzorger, voorlichter en beheerder bij bedrijven als asielen, pensions en kennels, hondenuitlaatservices, dierenspeciaalzaken, trimsalons of kinderboerderijen.

Er is een landelijke website waar je kunt kijken wat de kans op werk is van een opleiding. Zoek op crebonummer 25541.

Advies: doe minimaal een week praktijkervaring op

Soms wordt gedacht dat je na de opleiding Dier en gedrag de hele dag dieren aan het knuffelen, borstelen of trainen bent. Werken in de dierensector is echter heel anders. Het kan betekenen: vies worden, in de kou hokken schoonmaken, iedere dag voeren, hard werken. Om je te helpen de juiste keuze te maken, adviseert Helicon je om al praktijkervaring op te doen. Loop eens minimaal een week mee met een bedrijf in de dierensector. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk bij een kinderboerderij, maatschappelijke stage bij een dierenasiel of een bijbaan bij de manege of veehouderij. Dan weet je zeker dat de opleiding goed bij je past.

 

Heb je nog geen praktijkervaring en zoek je een geschikt bedrijf? Kijk dan eens op www.stagemarkt.nl. Je vindt het beste de bedrijven als je het crebonummer 25541 invult in het zoekscherm. Dit nummer hoort bij de opleiding Dier en gedrag.

Toelating

Je kunt Dier en gedrag op niveau 3 gaan doen na één van deze vooropleidingen:

  • vmbo-diploma kader
  • mbo niveau 2 diploma in de groene sector

 

Er zijn geen vakkenpakketeisen voor specialisatie Dier en gedrag. Je mag dus met ieder vakkenpakket aan de opleiding beginnen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers (vaak ook studiebijsluiter genoemd) geeft een beeld van hoe een opleiding van Helicon het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere een school. Dit kan je helpen bij het kiezen voor een opleiding. 

Ook vind je informatie over de kans op werk na de opleiding. Wil je de meest actuele cijfers? Kijk dan op de landelijke website kans op werk.


Uitgelicht


Zoeken