Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / MBO Groen / Informatie voor stagebedrijven (bpv)

Informatie voor stagebedrijven (bpv)

Naast de lessen op school gaan leerlingen tijdens de opleiding een aantal stages lopen. Dit noemen we ook wel de beroepspraktijkvorming ofwel bpv. Een bijzondere stage is de examen-bpv. Tijdens de stage leren leerlingen in de praktijk hoe ze de opgedane kennis en vaardigheden kunnen toepassen bij een organisatie. Mooie kansen voor onze leerlingen! En ook voor stagebedrijven. Tijdens een stage heeft u een jonge professional in huis met een frisse blik en actuele kennis die kan meedraaien met verschillende werkzaamheden. Maar wat komt er kijken bij het 'aannemen' van een stagiair en wat kunt u als bedrijf verwachten? Op deze pagina hebben we dit inzichtelijk gemaakt:

 

Kennismaking

Wil een leerling bij uw organisatie stage lopen? Dan neemt hij telefonisch contact op. Tijdens het telefoongesprek bespreken jullie de stageperiode, de opleiding, de stageopdrachten en de reden waarom de leerling juist bij uw organisatie z’n stage wil doen. Jullie plannen een kennismakingsgesprek om hier verder over te spreken.

 

Begeleiding en beoordeling

Tijdens de stage komt de bpv-begeleider van school een keer op bezoek voor een tussentijdse evaluatie. Dit is een gezamenlijk gesprek met de leerling en met u. In de laatste week van de stageperiode vraagt de leerling aan u om het beoordelingsformulier in te vullen. Heeft de leerling of heeft u in de tussentijd een vraag of een opmerking? Dan kunt u altijd bij de bpv-begeleider van school terecht.

 

Wat verwachten we verder van u?

Als bedrijf biedt u een goede werkplek voor een leerling. Leerlingen bepalen samen met u en met school de leerdoelen. U zorgt ervoor dat leerlingen kunnen oefenen in situaties die aansluiten bij deze doelen. U weet wat een leerling moet kennen, kunnen en welke beroepshouding vereist is binnen de branche. Daarbij is het belangrijk dat de leerling binnen uw bedrijf een vaste praktijkbegeleider heeft.

 

Het is voor alle partijen belangrijk om de afspraken goed vast te leggen, die doen we in twee documenten: in het voorstelformulier en in de praktijkovereenkomst (POK). Op basis van het voorstelformulier, dat ingevuld wordt tijdens het kennismakingsgesprek, wordt de stage door school goed- of afgekeurd. Vervolgens wordt dit vastgelegd in de POK die door zowel het bedrijf, de stagiair als school ondertekend moet worden. In de praktijkovereenkomst staan de rechten en plichten van de student, de school en het leerbedrijf. Hij is bindend en bevat informatie over

bijvoorbeeld begeleiding, verzekering en aansprakelijkheid. Leerlingen mogen pas starten met de bpv als de POK, ondertekend door alle partijen, is teruggestuurd naar Helicon.


Erkend leerbedrijf

Als stagebedrijf bent u verplicht om erkend te zijn door S-BB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven). Is uw bedrijf nog niet erkend, dan kunt u erkenning aanvragen via de website van S-BB.

 

Verzekeringen: geregeld!

De school heeft een aantal verzekeringen afgesloten om de gevolgen van een eventuele schade zo klein mogelijk te houden:

  • Voor de gevolgen van een ongeval van de stagiair op het bpv-bedrijf is een ongevallen­verzekering afgesloten.
  • Daarnaast is er een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Hierdoor is schade aan derden, schade aan de leerling of schade aan het bpv-bedrijf, waarvan de oorzaak ligt bij een foute handeling van de leerling, verzekerd. Ook is schade aan de zaken die eigendom zijn van of in gebruik zijn bij het stagebedrijf verzekerd, als die schade het gevolg is van een fout van de leerling en die hij had kunnen en moeten vermijden.
  • Het eigen risico komt voor rekening van de school.

Meer over verzekeringen vindt u op onze speciale pagina over regelingen.

 

Examen-bpv

De examen-bpv is een bijzondere stage: tijdens deze stage werken de leerlingen aan opdrachten voor het examendossier. Hierna moeten zij helemaal klaar zijn voor het praktijkexamen, de beroepsproeve, en het aansluitende examengesprek. U heeft als examen-bpv-bedrijf een belangrijke rol in deze afslulitende fase. MEer hierover leest u in het document 'informatie voor examen-bpv-bedrijven'.

 

Interesse in een stagiair?

Leuk! Neem contact op met de bpv-coördinator van een van onze scholen om uw interesse te melden.
Wilt u meer achtergrondinformatie? Bekijk dan de bpv-gids voor bedrijven.

 

Contactpersonen

Vestiging Contactpersoon Telefoon E-mail
MBO Apeldoorn Arjan van Erk 055-5218773 apeldoornbpv@helicon.nl
MBO Boxtel Bregje Verhoeven
073-6112222 bpvmboboxtel@helicon.nl
MBO Den Bosch Sandra Bronk 073-6112222 bpvmbodenbosch@helicon.nl
MBO Eindhoven Olga van Oijen 040-2595757 bpvmboeindhoven@helicon.nl
MBO Geldermalsen Vince van Miltenburg 0345-582830 info.mg@helicon.nl

Roxanne van den Boogaard

MBO Helmond Margreet Bos 0492-523983 bpv.mh@helicon.nl
MBO Nijmegen Jan Oosterwijk 024-3741300 info.mn@helicon.nl
MBO Tilburg Myke Habraken 013-4627110 opstage.mt@helicon.nl
MBO Velp Judith Ruhe 026-3840310 velpbpv@helicon.nl

 

Downloads

De volgende bestanden kunnen interessant voor u zijn als bedrijf om een keertje in te kijken voor u een stagiair aanneemt. Ze zijn uiteraard ook handig als u al een stagiair rond heeft lopen!

 


Uitgelicht

185x5transparant
185x5transparant
185x5transparant
MH_meisje_microscoop_01.jpg
MB_leerlingen_design
MN_leerlingen_slang_01.jpg
MB_meisje_meten_04.jpg
Stockbeeld_bos_natuurbeheer.jpg
Stockbeeld_sleutelen_machine.jpg

Zoeken