Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Helicon MBO Velp / 2017 / 04 / Leerlingen MBO Velp 'verrijken' dierverblijven Burgers' Zoo

Leerlingen MBO Velp 'verrijken' dierverblijven Burgers' Zoo

De afgelopen vijf lesweken stonden voor eerstejaars Dier en ondernemen in het teken van ‘Verrijking’. In opdracht van Burgers’ Zoo gingen de leerlingen aan de slag met de verblijven van o.a. gorilla’s, ringstaartmaki’s. Sri Lanka panters en de Maleise beer. Ze startten met het observeren van dieren in hun verblijf te observeren en een inschatting maken of de betreffende diersoort haar normaal gedragsrepertoire kan uitvoeren en dit ook in voldoende mate doet. De dieren leven niet in hun natuurlijke habitat, dus de leerlingen krijgen de opdracht een verrijking aan het verblijf toe te voegen, zodat de dieren gestimuleerd worden om hun natuurlijk gedrag te blijven vertonen. Naast de verrijkingsopdracht volgden de leerlingen een lezing over diergedrag bij Burgers Zoo en stonden de lessen op school in het teken van dit onderwerp.

 

De eerstejaars klas werd opgedeeld in 4 groepen die elk een eigen diersoort toebedeeld kregen. De eerste groep was verantwoordelijk voor de maki’s. In het kader van verrijking boorden de leerlingen een boomstammetje uit en verstopten er geuren en voedsel in.

De tweede groep sloeg ook aan het boren! Zij maakten gaten in een pvc-buis en vulden deze met zonnebloempitten. De diersoort die aan deze groep toebedeeld was, de gorilla’s, schudde flink met de buis, zodat de pitten eruit vielen. Maar na een tijdje kwamen ook onze leerlingen erachter dat apen erg slimme dieren zijn: het Alphamannetje opende de vastgemaakte buis en haalde alle pitten er in één keer uit!

Dier en ondernemen- verrijking verblijf gorilla's Burgers Zoo 


 

Voor de Maleise beren werd een touw gespannen met daaraan 3 jute zakken gevuld met voedsel. De laatste groep bedacht een verrijking voor de rode lynx: een krabpaal met verschillende geuren. Ze probeerden lavendelolie en catnip. Deze laatste geur is voor verschillende kattensoorten een favoriet, maar de lynx reageerde er niet op.

 

 Dier en ondernemen- verrijking verblijf maki Burgers Zoo

Al met al een leerzame ervaring voor onze Dier-leerlingen in een realistische praktijkomgeving!
Wil je meer weten over onze opleiding? Check de pagina over Dier en ondernemen bij MBO Velp!


Uitgelicht


Zoeken