Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Leerlingen koken als 'Zorgboogsterren'

Maartje Gubbels (Helmond) studeerde samen met Sandra Thijssen (Leende) af aan de opleiding Voeding en Welzijn van Helicon MBO Helmond. Zij deden hun afstudeerstage bij de Zorgboog.

Koken met Zorgboogsterren

Twee jaar geleden lanceerde de Zorgboog directie het thema ‘Koken met Zorgboog sterren’, waarbij medewerkers, familie en vrienden als vrijwilliger koken voor de bewoners van Zorgboog locaties. Om hier ruchtbaarheid aan te geven en de activiteiten af te stemmen begonnen Amy van de Rijt en Dionne van Vlerken, twee Helicon studenten Voeding een promotie campagne in het kader van hun afstuderen. Dit jaar ondersteunden Maartje Gubbels uit Helmond en Sandra Thijssen uit Leende, eveneens Helicon afstudeerders het project. Zij zijn o.a. in de maatschappelijke stages van middelbare scholieren ‘gedoken’ en door hun tomeloze inzet hebben zij inmiddels meer dan 100 scholieren geënthousiasmeerd om te koken voor somatische of dementerende cliënten.

 

Waardevolle maatschappelijke toevoeging

De locaties van De Zorgboog zijn grotendeels zelfvoorzienend, ook voor het koken. Daarbij hebben de medewerkers op de locatie eigen budgetten en zelf ook de keuze hoe dit in te vullen. Er is geen instellingskeuken of vaste kookstaf die voor de maaltijden zorgen. Naast de zorg voor de cliënten runnen de medewerkers samen het huishouden. “We beschouwen het koken als gemeenschappelijke activiteit, daar waar het kan helpen de bewoners mee” aldus directeur Hub Simons. “Als het kan gaan ze zelfs mee boodschappen doen. Zo is het koken en het samen beleven van de maaltijd  een van de hoogtepunten van de dag.” Het  project Koken met Zorgboogsterren is een welkome en waardevolle toevoeging. Het zijn ook momenten waar we soms eenvoudig iets extra’s kunnen toevoegen met een kleine activiteit of een lekker gerechtje.

 

Zo bakte Scouts koekjes en appeltaart voor bij de koffie in Someren-Eind, middelbare scholieren staken de handen uit de mouwen bij verschillende  Zorgboog locaties in Helmond, in het kader van Maatschappelijke Stage. Studenten Zorg & Welzijn van ROC Ter AA en studenten Voeding van Helicon MBO Helmond maakte een verdieping in hun onderwijsprogramma door eveneens te gaan koken in de keukens. De ene keer koekjes bakken, andere keer soep of pannenkoeken, dan een feestelijk 3-gangen diner of een complete Indische rijsttafel.

 

Jongeren brengen nieuwe ideeën

De collega’s van Zorgboog ervaren de hulp van de jongeren als heel positief. Daarnaast ontstaan er met de ideeën van de jongeren veel leuke menu’s. De scholieren worden ook uitgedaagd, want op de locaties zijn de  aanwezige medewerkers veelal bezig met de dagelijkse zorg en diverse activiteiten voor onze bewoners. Enige  mate van zelfstandig werken is wel van belang.

De frequentie van het koken varieert per locatie.  Op sommige locaties wordt iedere week met vrijwilligers gekookt, soms zelfs dagelijks. Op andere een keer per maand. Met de inbreng van de Helicon studenten Sandra en Maartje heeft dit nu een enorme boost gekregen. Zij hebben meer dan 100 jongeren geënthousiasmeerd om als ‘Zorgboog-ster’ aan de slag te gaan.

 

Foto Koken met Zorgboogsterren 

 

Als initiatiefnemer begeleidt directeur Hub Simons de Helicon studenten zelf. Het is geweldig te zien hoeveel  energie en plezier dit op de afdelingen geeft, zeker nu het aantal vrijwillige kookmomenten enorm is toegenomen. Deze meiden hebben een enorme drive – met hun enthousiasme en organisatietalent. Ze zorgen voor de afstemming op de locaties, schakelen met de middelbare scholen, zorgen ervoor dat de scholieren alle informatie krijgen en de afdelingsleiders op de locaties, dragen zorg voor alle communicatie.

 

Wordt vervolgd

Het volgend schooljaar gaan studenten Martin en Joep verder met het project en het werven van nieuwe kookvrijwilligers. Familie, vrienden, jongeren krijgen zo een  heel andere kijk op het leven van onze ouderen  in het verpleeghuis.


Uitgelicht


Zoeken