Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Bijzondere afstudeerstage Voeding & welzijn

Desie Laenen (22) uit Eindhoven studeerde dit jaar af aan de opleiding Voeding en Welzijn bij Helicon MBO Helmond. Ze volgde als eerste het verkorte opleidingstraject van 3 jaar én sloot haar opleiding af met een wel heel bijzondere buitenlandse afstudeerstage.

Afstuderen in Portugal

Eerder dit jaar vloog Desie naar Portugal om haar afstudeerstage te doen bij Human Concern, centrum voor eetstoornissen. Deze kliniek werd bekend door de documentaire ‘Emma wil Leven’. De documentaire over de strijd tegen anorexia die in verschillende landen wordt uitgezonden.

 

Net als Emma, is Desie zelf ook in behandeling geweest in de kliniek in Portugal. “Mij heeft de tijd daar erg geholpen. Ik sta volledig achter visie en werkwijze van Human Concern. Om onderdeel te kunnen zijn van deze behandeling en anderen met mijn ervaringen te kunnen helpen. Dat was mijn grootste drive om bij dit bedrijf de stage te doen.”

 

“Tot voor ik daar stage ging lopen was het bedrijf nog geen stagebedrijf. Ik reageerde op een vrijwilligersfunctie die zij open hadden staan. Vanwege schooldata en vakanties was het niet mogelijk om buiten de schoolperiodes te gaan. Vandaar dat ik gedurende studie uren moest. Omdat ze mij toch graag aan het werk hadden als vrijwilliger hebben ze er daarom voor gekozen om te registreren voor als erkend stagebedrijf én kon ik daar toch mijn afstudeerstage doen.”

 

Stage als leerschool

Op persoonlijk vlak heeft Desie erg veel geleerd tijdens haar afstudeerstage. Het werken in een team en het ‘bij jezelf blijven’. Zijn kernwaarde die Desie mee zal blijven nemen.

 

“Ook op mijn vakgebied ‘Voeding en Welzijn’ heb ik veel bijgeleerd. Wat ik geleerd heb op school én uit eigen ervaring, heb ik in de praktijk kunnen brengen. Zo heb ik veel gewerkt met de cliënten. Hoe ga je om met cliënten, welke vragen stel je, hoe ga je met elkaar om zijn onderdelen die ik heb kunnen toepassen. Daar leer je ontzettend veel van.”

 

Ook haar kennis van voeding heeft ze erg goed in kunnen zetten bij het ondersteunen van de keuken.  Zo hielp ze de koks bij het kiezen van de ingrediënten passend bij de groep. “Ik mocht meedenken bij de bepaling van het menu, de portiegrootte, de gezondheid van de maaltijden en de ‘gezonde’ relatie met voeding. Ik was eigenlijk de tussenpersoon tussen de therapeuten en de keuken. Omdat ik contact had met cliënten en aanwezig was bij verschillende onderdelen in het programma, als ervaringsdeskundige, kon ik deze verbinding maken.”

 

Doorstuderen

Volgend jaar gaat Desie doorstuderen in de alternatieve geneeskunde. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in natuurlijke geneeswijzen. Vroeger maakte ik graag mijn eigen producten, zoals crèmepjes en badproducten. Tijdens mijn eigen behandeling en het vervolgproces is ze interesse alleen maar gegroeid. De yogasessies en tuintherapie die ze bij Human Concern toepassen vind ik erg interessant. Ik wil nog meer ervaring opdoen in het vakgebied en dit eventueel toepassen op eetstoornissen.” Daarnaast gaat Desie werken in coaching of therapie. Ze heeft al twee aanboden gehad. Én uiteindelijk, wil ze graag gaan wonen en werken in het buitenland. Die plannen heeft ze al!


Uitgelicht


Zoeken