Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Symposium vets in the wild

Donderdag 2 november 2017 was het eindelijk zover het symposium vets in the wild. Al vrij aan het begin van het schooljaar kregen we een mail over dit symposium. Ik was gelijk enthousiast.

Samen met 3 klasgenoten heb ik het symposium bijgewoond. Het was een geweldige ervaring en ik heb zeker weer nieuwe dingen geleerd.
Bij binnenkomst had ik wel even zoiets van wauw dit is wel even wat anders dan het Helicon. Een lange gang met college zalen. Geen aula als centraal punt, geen receptie. Het was ook één van de vele gebouwen die onderdeel waren van de universiteit. Het was echt een doolhof.gang symposium

Na even wat gedronken te hebben zochten we alvast een goede plek in de collegezaal. Alle lezingen zouden in het Engels worden gegeven.
Het programma bestond uit zeven lezingen. Bij de opening werden er een paar ethische en morele vraagstukken voorgelegd. In het kader van de zorg voor wildlife. Voor je besluit in te grijpen bij wildlife zijn er een aantal vragen die je jezelf kan stellen. Is het nuttig voor het dier? Wat zijn de effecten op de populatie? Wat zijn de consequenties voor andere soorten, de biodiversiteit en de omgeving. Er is geen juist antwoord op deze vragen. En iedereen heeft een eigen antwoord. Door middel van de lezingen zouden wij ons eigen antwoord kunnen vormen. Ik vond deze opening heel erg passend en het zet je gelijk aan het denken.
Het onderwerp van de eerste lezing was de rol van de dierenarts bij het beschermen van wildlife in zuid -Afrika. De lezing werd gegeven door professor Wouter van Hoven. Ik vond deze lezing heel inspirerend.
De tweede lezing ging over een specifieke case. Deze spreker werkte bij een rehabilitatiecentrum. Ze vertelde welke stappen worden doorlopen tot een dier weer kan worden vrijgelaten. Hele interessante lezing en weer nieuwe dingen geleerd.
Lezing drie werd verzorgd door en medewerker van het Dutch wildlife centre. Opgericht in Nederland maar werkt ook internationaal. Zij zijn vooral bezig met de bestrijding van ziekte. Ze doen onderzoek maar kijken ook naar hoe kan je een virus vroeg signaleren. Heel veel nuttige info gekregen.
De vierde lezing ging vooral over de ethiek van de keuzes die worden gemaakt. Wanneer een dier behandelen en hoe ver ga je. De partijen waar je mee te maken hebt: het dier, de eigenaar, de gemeenschap en de dierenarts. Iedere partij heeft een andere ethische overweging. Deze lezing had veel raakvlakken met waar we op school ook me bezig zijn geweest. Daardoor waren veel dingen wel herkenbaar maar ik heb ook weer nieuwe inzichten gekregen.
De vijfde lezing werd gedaan door faunavisie. Dit is een opvang voor inheemse wilde dieren. Ze worden daar behandeld en als ze hersteld zijn worden ze weer vrijgelaten. Hij heeft veel voorbeelden verteld en wat hij zoal tegen is gekomen. Echt verhalen uit de praktijk dat is altijd leuk.
De zesde lezing ging vooral over wetgeving. Aan de hand van de Oostvaardersplassen werd hier naar gekeken. De dieren in de Oostvaardersplassen zijn niet echt wild maar ook niet gedomesticeerd. Ze vallen er eigenlijk tussen in maar naar welke regelgeving moet je dan kijken. Moet je het zijn gaan laten gaan of toch ingrijpen. Een discussie die al jaren duurt en ook nog jaren zo door zal gaan. Ook hierop is niet één goed antwoord. In de les hebben we het ook al gehad over wetgeving en over de Oostvaardersplassen dus dit had weer veel raakvlakken.
De laatste lezing ging over een specifiek project. Ze hebben een aantal verschillende diersoorten waaronder de olifant en de giraf uitgezet in Angola. Dit is een zeer succesvol project. Het begin dieren is in de meeste gevallen vele malen verdubbeld. Het gebied word nu uitgebreid en uiteindelijk zullen de eerste roofdieren worden geïntroduceerd zodat de populatie op een natuurlijke manier in balans gehouden kan worden. Aan het einde was er een filmpje te je zien van hoe de dieren werden vrijgelaten. Heel mooi om te zien.

Een mooie en inspirerende dag. Ik raad het iedereen aan om als je de kans krijgt een symposium bij te wonen. Het kost wel een beetje geld maar het is het zeker waard. Het is een unieke kans om meer kennis op te doen en om te netwerken. Er zijn heel veel verschillende organisaties en bedrijven aanwezig. Voor mij was het een ervaring die ik niet had willen missen.


Symposium vets in the wild
Door: Chantal van den Dam EW4.2A

 


Uitgelicht


Zoeken