Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Bivakkeren in het bos

De 1ste en 2de jaars van de opleiding Outdoor en recreatie zijn 5 april jongstleden op hike en bivak geweest in een bos nabij Valkenswaard, onder begeleiding van Outdoordocenten Vince van Miltenburg en Willem van de Ruit.

De 1ste jaars leerlingen werden door de 2de jaars geleerd hoe vuur te maken en een goed onderkomen te creëren.
Allereerst is iedereen met het openbaar vervoer naar Valkenswaard afgereisd. Vanaf daar moest er nog 7 kilometer worden gelopen naar de bivak plek, een terrein van de scouting in Valkenswaard. De spullen die nodig zijn bij bivakkeren zijn: een slaapmatje en slaapzak om te overnachten, eten voor de volgende dag, droge kleren die warm genoeg zijn en een firesteel en mes om vuur te maken en takken te snijden.
Bij een bivak is het handig om zo min mogelijk mee te nemen om gewicht te besparen tijdens het lopen.
Met de zeilen en touwen die Vince en Willem hadden meegenomen, lieten de 2de jaars zien hoe je slaapplek maakt. Toen ons onderkomen was gemaakt, kregen we een les in vuur maken.
In de avond hebben we pizza gemaakt op het kampvuur. Tegen de tijd dat we klaar waren met eten, was het donker en kregen we een instructie coördineren met sterren door Robbie van der Donk, een leerling uit leerjaar 2. Een andere activiteit die we in het donker deden was het ophangen van een rood lampje in het bos. De bedoeling was om zo dicht mogelijk bij het rode lampje te komen zonder gezien te worden. Rondom het rode lampje stonden 2 mensen met een zaklamp te schijnen. Als ze je zagen moest je terug naar de startplek en opnieuw beginnen.
In de nacht bleven enkelen nog lang bij het vuur herinneringen aan vroeger ophalen. Rond 2 uur zijn we gaan slapen. 's Morgens bij het opstaan hebben we opgeruimd. Na het ontbijt hebben we een wandelroute bedacht, die we rond 12 uur zijn gaan lopen. Met bepakking hebben we ongeveer 5 kilometer afgelegd. Terug op de bivaklocatie kregen we een eindtoespraak en gingen we naar huis.

Ik vond de bivak heel leuk en gezellig. De leerlingen uit het 1ste en 2de leerjaar gingen gezellig met elkaar om. Door de bivak heb ik nu een beter idee hoe ik moet survivallen als ik alleen ben in een bos. Het leukste wat ik tijdens de bivak heb gedaan is het zitten rond het kampvuur waarbij we elkaar verhalen en moppen vertelden. In de 4de periode gaan we weer op bivak, maar dan naar de Ardennen. IK hoop dat het dan net zo gezellig wordt of zelfs nog gezelliger.

bosmanneneten bereidenkampvuur kringgroepsactiviteittouw hangen 2touw hangen

Max Oortwijn, Outdoor en recreatie 4.1


Uitgelicht


Zoeken