Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Helicon MBO Apeldoorn / Nieuws / Ik wilde al eerder maar durfde niet zo goed

Ik wilde al eerder maar durfde niet zo goed

Zoë zit voor het eerst in de Leerlingenraad van Helicon MBO Apeldoorn

Zoë van Werven met stinkdier
Zoë is 19 jaar oud en komt uit Apeldoorn. Ze zit nu voor het derde jaar op school bij Helicon MBO Apeldoorn en is lid geworden van de Leerlingenraad. “Ik doe de dier-opleiding en, net als bij iedere opleiding, wordt er best wel gezeurd. Ik vind het belangrijk dat we er als leerlingen wat mee doen. Ik wilde al wel eerder in de Leerlingenraad, maar durfde niet zo goed. Toen ik begin dit jaar een poster zag dat ze nieuwe leden zochten, zei ik dit tegen een vriendin. Zij moest lachen, want ze had precies hetzelfde. Nu zitten we samen in de Leerlingenraad!”

Ik wil later werken met exotische dieren of in de educatie

Twee jaar geleden startte Zoë bij de opleiding Dierverzorging op niveau 2. Ze wist toen al dat ze hierna niveau 3 wilde doen. Dit jaar is ze daarom gestart in het tweede jaar van de opleiding Dier en gedrag en ze heeft het goed naar haar zin. Wat ze later wil? “Ik wil graag met exotische dieren werken bijvoorbeeld in een wildpark of dierentuin, of in de educatie. Ik heb in mijn stage hier al ervaring mee opgedaan. Misschien ga ik hierna wel Eco & wildlife doen.”

Ambitie genoeg

Ambitie heeft Zoë genoeg als lid van de Leerlingenraad. Als eerste wil ze kijken of ze wat kan doen aan de klachten van haar klasgenoten over de keuzevakken. “De keuzevakken zijn dit jaar voor het eerst gestart. Je kunt bij dier kiezen voor wildpark, hond, veehouderij, paard en speur- en werkhond. Ik heb er zelf geen last van, maar mijn klasgenoten klagen met name over het verre reizen. We krijgen een ochtendprogramma op de keuzevak locatie, maar dat zou ook makkelijk op school kunnen. Ik ga kijken of dit volgend jaar anders kan.”

De stem van de leerlingen

De leerlingenraad is de stem van de leerlingen. Daar is volgens Zoë nog wel wat aan te verbeteren: “Voor het keuzevak moest ik een visiedocument maken over dierenwelzijn op school. Ik heb toen een enquête gehouden onder de leerlingen en meteen de kans gepakt om te vragen of ze zich gehoord voelen. 45% gaf aan dat dit niet het geval is; daar schrok ik wel van. Ik weet dat hierna de halfjaarlijkse tevredenheidsenquête door Helicon is gehouden. Die was toen natuurlijk nog niet besproken in de klas. Ik ga er vanuit dat dit verschil gaat uitmaken in het gevoel gehoord te worden!”

Advies van een ervaringsdeskundige

Je kunt Zoë als een ervaringsdeskundige beschouwen over school. Ze raadt de opleiding aan aan iedereen die van dieren houdt en hier zijn of haar beroep van wil maken. “Het is een kleine school en iedereen kent elkaar. Ik heb zelf gemerkt dat de begeleiding goed is. Vakken zijn leuk, docenten weten veel over het vak en je kunt altijd bij ze terecht.”

 


Uitgelicht


Zoeken